Bøger

Den dansende dæmon - Beretning fra en ædru alkoholiker

Den dansende dæmonDer drikkes lystigt i det danske samfund, og det, som er en glæde for de mange, er et mareridt for dem, der udvikler sygdommen alkoholisme. Afhængigheden af alkohol kommer som en tyv om natten. Det er en både dæmonisk og demokratisk lidelse, som kan ramme hvor som helst og når som helst. Det er, som Ole Michelsen skriver, den eneste dødelige sygdom, som begynder morsomt. Den første fase er fest og farver og et ganske normalt udtryk for, at man deler det øvrige samfunds glæde ved alkohol som en næsten nødvendig ingrediens i danskernes måde at være sammen på.

En dag - og ingen ved hvornår - overtager alkoholen styringen, og så begynder den destruktive fase, hvor et liv smuldrer hurtigt eller langsomt.

Ole Michelsen har anbragt sig selv i bogens hovedrolle, mens de øvrige personer er fiktive.

 

Natten har tusind øjne og andre historier

Natten har tusind øjneVi er i Cannes til festival med den gamle filmanmelder, som kommer på afveje midt i dansk films finest hour. Der er en hunds beretning om livet på hundepensionen og den blinde, gamle jazzpianists 'gensyn' med ungdomsforelskelsen, der er borgerskabets diskrete charme klædt af til skindet. Alkoholisme, neuroser og humørpiller, præstationsangst, forførelse og selvbedrag, venskab og falskhed, kroppens skrøbelighed og livet, der pludselig er gået.

Natten, dens væsen og gerninger og dens grundlæggende mood indigo fra jazzens standardrepertoire samler disse fortællinger.

Michelsen indfanger al den vemod, dårskab, eufori og kedsomhed, som er tilværelsens sum, såvel i mondæne som i lurvede kredse - 'as time goes by'. En musikalsk og livserfaren entertainer, der synger sin sang, svinger sin hat og forlader rampelyset, mens rulleteksterne kommer frem og illusionen blegner.

 

Film skal ses i biografenFilm skal ses i biografen

Bogen tager læserne med på en lystvandring bag filmverdenens glamourøse kulisser og handler om alt det, man ikke får at se og høre i 'Bogart'.